Publicador de continguts


El batle defensa l’aposta per un model de proximitat a la Policia Local de Palma


27 d’octubre de 2023

Palma, 27 d’octubre de 2023.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha presidit aquest divendres l’acte de la Diada de la Policia Local, que ha tingut lloc a les dependències del quarter de Sant Ferran.

A la cerimònia hi han estat presents el president del Parlament, Gabriel Le Senne; la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, i el comandant general de Balears, Fernando Luis Gracia Herreiz, entre altres representants institucionals.

Per part de la corporació, també hi han assistit el primer tinent de batle, Javier Bonet, i integrants de l’equip de govern i dels diversos grups municipals.

L’acte s’ha obert amb el parlament de la comissària Antònia Barceló, cap en funcions de la Policia Local, que ha fet un recordatori dels efectius de la plantilla desapareguts al llarg del darrer any.

Seguidament, ha pres la paraula el regidor de Seguretat Ciutadana i Civisme, Miguel Busquets, qui ha destacat la tasca efectuada pels efectius del cos a l’hora de lluitar contra les activitats delictives i preservar la convivència pacífica dels ciutadans de Palma.

El següent moment de la cerimònia ha consistit en el lliurament, per part dels representants de les diverses institucions, dels diplomes concedits al personal de la Policia Local que ha fet efectiu el seu procés de jubilació. Aquests professionals han rebut també, com obsequi de l’Ajuntament, una obra gràfica de l’artista Fèlix Coll.

L’acte ha continuat amb l’entrega dels premis i consideracions corresponents a aquesta Diada de 2023, ratificats pel Ple de la corporació al llarg de la seva sessió del passat 27 d’abril.

D’aquesta manera, la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc ha estat lliurada a l’inspector Joan Llompart, l’oficial Gabriel Torres i els policies Toni Garí, Pío José Martí, Joaquín José Ibáñez, Josep Mayans, Gabriel Mayol, Delfín Juan Medrano, José María Moreno, Ramón José Mulet, Ángeles Vich, Guillem Salleras, Bartomeu Torrens i Catalina Quintana, tots per complir 30 anys de servei amb una trajectòria professional destacada.

Per la seva banda, la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd ha estat recollida pels majors Guillem Mascaró, Miquel Quetglas i Justino Trenas; els subinspectors Sebastià Morey i Bernat Clar; els oficials José María Hidalgo, Juan Carlos Oller i Jesús Ibáñez, i els policies Alejandro José Grech, Pedro Payeras, Augusto Bañolas, Ángel de Jesús Barrientos, Jaume Miquel Bisquerra, Rafel Borràs, Carlos Cano, José Culubret, José Ramón Escoto, José Javier Felices, Álvaro López Millán, Julio Martínez Ortega, Sergi Molina, Gaspar Moll, Marc Piña, Rafel Ramis, Albert Ribas, Jesús Varela, Ramón Vico i Pío José Martí.

Aquest reconeixement distingeix la tasca de membres de la Policia Local de Palma que han dirigit o executat amb èxit algun tipus de servei especialment dificultós, posant de manifest qualitats professionals rellevants o per destacar en el compliment de les obligacions relacionades amb el seu càrrec.

El següent lliurament ha correspost a la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau als policies José Antonio Manzanares, Gabriel Pons, María José Sánchez i Emili Solé.

Al mateix temps, un grup de policies han rebut les felicitacions del Ple de l’Ajuntament per la seva aportació en benefici de la promoció i la dignificació del cos, o per haver efectuat serveis especialment meritoris. Els destinataris han estat David Argüelles, Gabriel Federico Crespí, Ernesto Gubia, Gabriel Mercant, Pedro José Pons, José Robles, Antoni Torrens i Damià Garí.

L’acte també ha tingut presents les aportacions a la millora de la seguretat ciutadana realitzades per membres d’altres forces i cossos de seguretat, a més d’institucions, persones i organismes.

Aquests destinataris han rebut la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc, que ha estat entregada a Rosa Margarita de Angulo, administrativa de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Civisme; Antonio Vera, auxiliar administratiu d’aquest mateix departament; Urbano Sánchez-Pastor, cap de l’Àrea d’Infraestructures; Jaume Manuel Riudavets, cap de sala del Servei de Regulació i Control del Trànsit de l’Àrea de Mobilitat, i Julià Garcia Sastre, de la Policia Local d’Algaida.

Per part de la Policia Nacional, han rebut aquesta mateixa condecoració Fernando Reboyras, comissari en cap d’Operacions de la Policia Nacional; els integrants del Grup II de la UDYCO Juan Palomo (inspector en cap), Daniel Piñera (oficial) i Juan Carlos Hernández Cifuentes (policia).

Pel que fa a la Guàrdia Civil, han estat distingits el tinent de la Unitat Aèria, Antonio Roca; el brigada del GEDEX José Jiménez Rosal, i l’efectiu del Destacament de Trànsit de la Comandància de les Illes Balears Salvador Bautista.

Paral·lelament, el general de divisió Fernando Luis Gracia Herraiz, actual comandant general de les Illes Balears, i Jesús de Quiroga, cap de l’Oficina de Comunicació de la COMGEGAL, han recollit les distincions corresponents a les forces armades.

En el sector de la seguretat privada, han estat condecorats Susana Espejo i Luis Rubio, a més dels socorristes Pablo Astorga, Cristian Huerta, Marisol Cánovas i Guillem Mas.

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc també ha estat concedida a quatre ciutadans: Ibrahima Diop, Dominique Vayer, Irene Mesa i Clara Vega.

Finalitzat el lliurament de condecoracions, el programa de la cerimònia ha donat pas al recordatori dels membres de la Policia Local desapareguts enguany, moment durant el qual el batle de Palma i la cap de la Policia han dipositat una ofrena floral. Al llarg d’aquest testimoni d’homenatge, la Banda Municipal ha interpretat els temes La muerte no es el final i l’intermezzo de Cavalleria Rusticana.

La Diada s’ha tancat amb la intervenció del batle, Jaime Martínez Llabrés, qui ha començat destacant que “una de les màximes prioritats” de la nova legislatura és la de “dotar de més mitjans i més efectius la Policia Local”.

En aquest sentit, el primer regidor ha recordat que, al llarg dels darrers 20 anys, la població de Palma “ha augmentat en més de 100.000 habitants, als quals cal afegir els turistes que ens visiten”, i ha assenyalat que, malgrat aquesta evolució demogràfica a l’alça, els efectius de la Policia Local “són inferiors als que hi havia fa precisament 20 anys”.

Martínez Llabrés ha assegurat també que el cos municipal “està destinat a recuperar la condició de cos de seguretat de referència a la capital de les Illes Balears, desenvolupant un paper cabdal en la consecució d’un municipi més segur, amb una convivència de més qualitat, i on estigui garantit el legítim dret de totes les persones a sentir-se protegides i emparades”.

Per tal d’assolir aquests objectius estratègics, el batle de Palma s’ha compromès a fer feina per tal que la Policia Local “disposi, en els pròxims anys, de 300 efectius més, que s’aniran incorporant gradualment a la plantilla”, si bé ha remarcat que es tracta “d’una previsió de mínims”, ja que la voluntat de l’Ajuntament és, segons ha indicat, apostar per “unes estimacions molt més ambicioses, reforçant el grup amb més personal, en tots els nivells i categories”.

Aquesta és, des del seu punt de vista, l’única fórmula que garantirà “la transició cap a un nou model de Policia Local a Palma”, que ha definit com “un model de proximitat als barris, als districtes, i, en definitiva, al ciutadà”.

Dins aquest plantejament, el president de la corporació ha defensat un sistema policial que “estigui a peu de carrer, i destini la major part dels agents a patrullar Palma, pam a pam, i metre a metre”.

Aquest nou model, segons Jaime Martínez, també prioritzarà “el contacte permanent de la Policia amb les entitats ciutadanes i associatives”, promovent un vincle d’intercomunicació estable “amb veïnats, comerciants, i qualsevol casta de grup o organització que representi els interessos dels diferents col·lectius professionals i no professionals”.

Al mateix temps, el batle ha ressaltat la importància de centrar els esforços en la potenciació del civisme i, seguint la seva argumentació, “la prevenció i l’eliminació de totes aquelles pràctiques que redunden en el deteriorament de la convivència pacífica dels ciutadans”.

En aquesta línia, ha fet referència a “la lluita contra els renous, procurant conciliar les legítimes demandes de residents i comerciants; l’erradicació de la venda ambulant irregular, que lesiona directament les expectatives econòmiques dels negocis que han de pagar escrupolosament els seus imposts, i la defensa del dret a la propietat mitjançant una aposta molt clara en contra de l’okupació il·legal d’habitatges”.

Sense abandonar aquest àmbit d’argumentació, Martínez Llabrés ha fet una menció expressa a la necessitat de fomentar “la pacificació del trànsit a partir de criteris de mobilitat sostenible on els vianants se sentin segurs a l’hora de caminar pels carrers i sense por a ser víctimes de l’atropellament d’un patinet elèctric que circula sense respectar les més elementals mesures de seguretat”.

Ja en la part final de la seva intervenció, el primer regidor de Palma ha proclamat “l’orgull i la satisfacció” que sent per la feina que desenvolupa la Policia Local, i ha assegurat que aquest sentiment “el comparteix la major part dels ciutadans”.

El batle no ha volgut concloure el seu discurs sense agrair la col·laboració de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, així com dels Bombers de Palma i Protecció Civil.

Data darrera modificació: 2 de novembre de 2023